Pridružujemo se globalni strategiji za eliminacijo raka materničnega vratu

17.11.2020

Hram kulture Arnolda Tovornika se pridružuje globalni strategiji za eliminacijo raka materničnega vratu, dne 17. 11. 2020.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. 11. 2020 lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, ki naj bi jo države obeležile z razsvetlitvijo njihovih znamenitosti v turkizni barvi (angleško »teal«).

Na pobudo Zveze Slovenska unija pacientov in Društva za boj proti raku Štajerske Maribor se akciji pridružuje tudi Hram kulture Arnolda Tovornika iz Selnice ob Dravi. Na štajerskem koncu bodo akcijo podprli s prižigom turkiznih luči tudi v Vetrinjskem dvoru in Karanteni v Mariboru. Gre za edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija na nacionalni ravni s prižigom turkiznih luči na Blejskem gradu.

17. novembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu.

Zavezo Svetovne zdravstvene organizacije k eliminaciji bodo države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.

Osvetlitev znamenitosti bo prikaz enotnosti držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu. Globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu je pred kratkim uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino.

Da bi dosegli eliminacijo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV, 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi dosegamo. Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

V Sloveniji raka materničnega vratu  od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijemo in zdravimo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečimo nastanek raka ali ga odkrijemo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv.

Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okrog 110 žensk in umre okrog 40-50. To je izjemen uspeh, saj je bila zgodovinsko gledano Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, v začetku 60' let smo imeli breme raka materničnega vratu, ki je primerljivo bremenu v Afriki danes.

Na nacionalni ravni sicer sodelujejo v tej akciji:  Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA, OIL, NIJZ, MZ in WHO Slovenija.

Le povezani in sodelujoči smo lahko uspešni in bližje družbi ZDRAVJA!


Zveza Slovenska unija pacientov

Društvo za boj proti raku Štajerske MariborPreberite tudi članek na maribor24.si