Slovenija se je znova obarvala vijoličasto

19.11.2020

Slovenija se bo znova obarvala vijoličasto!

Tudi letos bomo tretji četrtek v novembru (19. novembra) obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke. Občina Selnica ob Dravi in Hram kulture Arnolda Tovornika podpiramo dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za tega raka, predvsem pa se poučilo o njegovih simptomih in tako po svojih močeh prispevala k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno terja previsok davek.

Vsako leto pri nas namreč zboli čez 400 ljudi, okoli 380 pa jih umre. Za lažjo predstavo: to je za kar osem avtobusov ljudi! Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov obolelih. Čas je, da to žalostno statisko spremenimo. V znak prizadevanj za širjenje zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke se pridružujemo gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu – osvetlili bomo Hram kulture Arnolda Tovornika v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke.

Če vas bo 19. novembra pot zanesla mimo našega objekta, zdaj veste, da je osvetljen vijoličasto, ker je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin.

Zato vam, drage občanke in občani, prijazno svetujemo, da se v primeru naštetih težav čim prej obrnete na svojega izbranega zdravnika.