JAZZelnica

09.01.2024
Informacije na tel. št.: 02 673 02 20.

Jazz ali džez je glasbena zvrst, ki je dobila prvotno podobo okoli leta 1920. Njeni začetki segajo v glasbeno tradicijo severnoafriških kultur, ki so se na ameriških tleh spojile z ameriško in evropsko kulturo in njunimi glasbenimi instrumenti. Njegove korenine segajo v blues, ragtime in tudi v glasbo evropskih vojaških orkestrov. V kompozicijskem smislu je prepoznaven po poliritmih, sinkopah (prenos poudarka s težke na lahko dobo), improvizaciji, bluzovskih tonih (t.i. blue notes) itd. Jazz ima velik vpliv na vse glasbene sloge 20. stoletja. Tipična jazzovska glasbila so kitara, bas kitara, saksofon, pozavna, klavir, klarinet, trobenta, kontrabas, bobni, vokal. Izraz jazz je bil sprva slengovski izraz zahodne ameriške obale, ki je označeval glasbo iz Chicaga okoli leta 1915, njegov izvor pa je neznan.

"Simfonični orkester danes stane manj kot nogometaš. Kakšno zapuščino upamo, da bomo zapustili našim otrokom? Kultura ne obstaja za ustvarjanje dobička, ampak za izobrazbo. Če se to ne spremeni, bodo v prihodnjih generacijah prevladali plitki in zelo nevarni ljudje". 

Ricardo Muti

V Hramu kulture smo osredotočeni na različna področja kulture. S pomočjo podjetja  Riedl Group in  njegovega direktorja Tomaža Riedla smo pripravili skupek Jazz dogodkov z imenom JAZZelnica, ki vas bodo popeljali v glasbeno »užitnikovanje«. 

Ekipa Hrama kulture Arnolda TovornikaProgram JAZZELNICA:


Vstopnice:

  • V pisarni TIC-a v Hramu kulture Arnolda Tovornika (PON, TOR, ČET: 12.00-15.00; SRE: 12.00-17.00).
  • V spletni prodaji (www.mojekarte.si) in na prodajnih mestih sistema Moje karte (servisi Petrol).
  • Cena za dijake in študente 5 EUR.
  • Uro pred pričetkom dogodka.