Hram kulture Arnolda Tovornika in občina Selnica ob Dravi v mescu ozaveščanja o raku pri otrocih.

08.09.2021

Hram kulture Arnolda Tovornika in občina Selnica ob Dravi v mescu ozaveščanja o raku pri otrocih.

Mesec september je mesec ozaveščanja o raku pri otrocih. V Sloveniji za rakom vsako leto zboli od 50 do 80 otrok. V Evropi vsako leto beležijo 35.000 novih primerov otroškega raka. Najpogostejša vrsta raka pri otrocih je levkemija. Danes je ozdravljenih že okoli 80 % otrok z rakom. V nastanku raka pri otrocih so pomembni predvsem genetski dejavniki, manj pa vplivi okolja, ki pa jih kljub temu ni za prezreti. Na to opozarja tudi 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku. Ta pomembni strokovno zasnovan dokument, že od leta 1986 opozarja kateri dejavniki iz življenjskega in delovnega okolja so povezani z nastankom raka in kaj je mogoče ukreniti, da se verjetnost pojava te bolezni zmanjša. Na pobudo Mednarodnega združenja za pediatrično onkologijo SIOP strokovna javnost posebno pozornost namenja otrokom in mladostnikom, ki se borijo z rakom, družinam, ki zanje skrbijo, zdravstvenim delavcem in negovalcem, preživelim, otrokom, ki so izgubili življenje, ter raziskovalcem in nevladnim organizacijam, ki se posvečajo tej temi.

Na pobudo Zveze Slovenska unija pacientov in Društva za boj proti raku Štajerske Maribor se letos vključujeta v globalno akcijo ozaveščanja o rakih pri otrocih tudi občina Selnica ob Dravi in Hram kulture Arnolda Tovornika.

Od 10. septembra, pa vse do konca meseca, bo pročelje Hrama kulture Arnolda Tovornika v Selnici obarvano v zlati sij. Zlata barva je namreč simbolna barva raka pri otrocih.

Pobudniki  s projektom ZLATA MAŠNA, ki so ga razvili skupaj z oblikovalko Tino Krajnc iz Maribora širijo zavest posameznikov in širše javnosti o pomenu pravočasnega prepoznavanja znakov te bolezni ter preventivnega in kurativnega ravnanja. Tina Krajnc nadaljuje družinsko tradicijo izdelovanja izdelkov iz slovenskega lesa. Pridobljena sredstva z nakupom posebej oblikovanega lesenega metuljčka z zlato pentljo – ZLATA MAŠNA, bodo v celoti namenjena projektom za širitev te zavesti.

ZLATO MAŠNO je možno naročiti oziroma kupiti preko spletne strani, na tej povezavi: https://moi-style.com/shop/kids/otroski-lesen-metuljcek-zlata-masna/ ali preko telefonske številke: 040 22 67 11 (Tina).

Predstojnica oddelka za Onkologijo v UKC Maribor in članica UO Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, Maja Ravnik, dr. med: »Rak ni izključno bolezen starejših, odraslih ljudi. Prizadene lahko tudi mlajše, otroke. Ozaveščanje in pogovori o tem ne krepijo samo zdravniško obravnavo, temveč tudi nujno podporo zbolelim otrokom in njihovim bližnjim, ki se v takih težkih trenutkih ne smejo počutiti osamljene in/ali brez pomoči. Spodbujati je potrebno tudi njihovo rehabilitacijo in ponovno vključevanje v družbo in med njihove vrstnike«.