Dvorana Zinke Zorko

13.08.2020
02 673 02 22

Komisija za vsebinsko opredelitev do častne občanke, akademkinje dr. Zinke Zorko, se je odločila, da Veliko dvorano Hrama kulture preimenujemo v »Dvorano Zinke Zorko«. 

Vsak človek, pa naj si bo še tako skromen in preprost, nosi v sebi neko njemu lastno govorico prostora, iz katerega slišimo bitje srca, valovanje njegovih sanj in zjedrenega spomina na prednike, ki so tu bili in bodo za zmeraj tu tudi ostali. V Hramu kulture se spoštovane dr. Zinke Zorko spominjamo predvsem kot zveste obiskovalke, ki nas še vedno takole nagovarja in vabi: 

Majhni smo in smo obstali med velikimi. Od malih in od velikih se razlikujemo zopet zaradi našega jezika. Zato bodimo ponosni na svojo materinščino, na svoj slovenski jezik. Branimo njegovo dostojanstvo in suverenost tako, da pri nas slovensko govorimo in pišemo na vseh ravneh obstajanja, in radostno sanjajmo tudi svoje narečje. In bodimo v vsem pošteni, odkriti, sočutni in solidarni. Bodimo torej hvaležni in veselo vznemirjeni raziskovalci Življenja. Na naš slovenski in univerzalni način.

Povzeto po javni zahvali dr. Zinke Zorko ob prejemu Zoisove nagrade za življenjsko delo, 22. novembra 2013, v Unionski dvorani v Mariboru.